Barkod Nedir?

Bir barkod, bir tarayıcı tarafından okunabilen, paralel siyah çizgilerden ve çeşitli genişliklerde beyaz boşluklardan oluşan kare veya dikdörtgen bir görüntüdür. Barkodlar, hızlı tanımlama aracı olarak ürünler üzerine uygulanır. Perakende satış mağazalarında, satın alma işleminin bir parçası olarak stokları takip etmek için depolarda ve diğer birçok kullanımda muhasebede yardımcı olmak için faturalarda kullanılırlar.

İki Çeşit Barkod

 

İki genel barkod türü vardır: 1 boyutlu (1D) ve 2 boyutlu (2D).

1D barkodlar, ürün türü, boyut ve renk gibi metin bilgilerini saklamak için kullanılan bir dizi satırdır. ABD Posta Servisi'nin arkasında olduğu gibi kitapların arkasında da evrensel ürün kodlarının (UPC'ler) üst kısmında görünürler.

 

2D barkodlar daha karmaşıktır ve fiyat, miktar ve hatta bir resim gibi sadece metinden daha fazla bilgi içerebilir. Bu nedenle, doğrusal barkod tarayıcıları bunları okuyamaz, ancak akıllı telefonlar ve diğer görüntü tarayıcıları bunu yapar.

karekod

Bununla birlikte, uygulamaya bağlı olarak, bir düzineden fazla barkod değişimi var.

 

Barkod Tarihi

Barkod konsepti Morse kodunu temsil etmek için bir dizi çizgi çeken Norman Joseph Woodland ve Bernard Silver tarafından geliştirildi. 1966'da bir patent verildi ve NCR, barkod sembolojisini okumak için ticari bir tarayıcı geliştiren ilk şirket oldu. NCR'nin doğduğu Ohio, Troy'daki Marsh süpermarketinde, Wrigley sakızının paketi şimdiye kadar taranan ilk madde oldu.

 

ilk barkod

İş Faydaları

Barkodlar, satış işlemlerinin hızını artırmak için geliştirildi, ancak işletmeler için aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer potansiyel avantajlar var:

*Daha iyi doğruluk - Verileri işlemek için bir barkoda güvenmek elle girilen verilere güvenmekten daha doğrudur, bu da hatalara açıktır.

*Veri hemen kullanılabilir - İşlem hızı nedeniyle, stok seviyeleri veya satışlarla ilgili bilgiler gerçek zamanlı olarak mevcuttur.

*Eğitim gereksinimlerinin azaltılması - Barkod tarayıcının sadeliği sayesinde çalışanlar, eğitimin nasıl kullanılacağı konusunda çok az bilgiye ihtiyaç duyarlar. Buna ek olarak, barkodlar sayesinde, çalışanlar öğrenmek ve korumak için çok daha az bilgiye ihtiyaç duyarlar.

*Geliştirilmiş envanter kontrolü - Envanteri tarayabilir ve takip edebilmek, daha doğru sayım yapmanın yanı sıra envanter dönüşünün daha iyi bir hesaplamasını sağlar. Şirketler ne kadar erken ihtiyaç duyacaklarını öğrendikçe daha az stok tutabilir.

*Düşük maliyetli uygulama - Bir barkod sistemi kurarken olduğu gibi barkodların üretilmesi hızlı ve kolaydır.